Nou

Cine sunt menajerele si îngrijitoarele 


Aparţii categoriei “menajere şi îngrijitoare” (“colf e badanti”) dacă desfăşori o activitate în care ajuţi la buna desfăşurare a vieţii şi a convieţuirii familiale. Intri in această categorie dacă, de exemplu, îngrijeşti bătrâni şi bolnavi sau desfăşori activităţi casnice la domiciliu.

Care sunt tipurile de permise de şedere ce permit angajarea 

Tipurile de permise de şedere care îţi permit să ai un contract de muncă sunt urmatoarele:  
Permisul CE pentru “soggiornanti di lungo periodo” (documentul electronic) sau vechia “carta di soggiorno” (documentul de hârtie)
“Carta di soggiorno” pentru o rudă a unui cetăţean european (formularul din hârtie)
Permesul de şedere ( electronic sau de hârtie) pentru “ lavoro subordinato” (sunt excluse permisele “art. 27”), muncă independentă “lavoro autonomo”, studiu “studio” (cu o limită de angajare de 20 de ore pe săptămână şi 1040 de ore pe an), azil politic, motive umanitare, familiale, asistenţa minorilor, “integrazione del minore”. 


Cum şi unde se obţine sau se reînnoieşte permisul de şedere

Poţi prezenta cererea:

La Patronate (uită-te la listă)
La Biroul Unic-Sportello Unico per l'immigrazione din prefecturi 
La Poştă, completând formularul din plicul special “Kit” 

Dacă eşti cetăţean al Comunităţii Europene nu va trebui sa ceri nici un fel de permis, însă după 3 luni de şedere va trebui sa obţii rezidenţa încriindu-te la “anagrafe” la Primărie.

Cum se solicită permisul de şedere la Poştă
 La ghişeele de la poştă vei găsi un plic (kit) gratuit de culoare galbenă care conţine o parte a actelor necesare pentru a cere permisul de şedere. Completează documentale de aici urmărind cu atenţie instrucţiunile. Pe lângă cererea completata, trebuie să mai adaugi următoarele acte:
Document de identitate valabil (cu ajutorul căruia te poţi legitima în faţa operatorilor poştali)
Fotocopia în format A4 a documentului de identitate
Fotocopia în format A4 a tuturor celorlaltor acte de identitate care, eventual, îţi vor fi solicitate 

După ce ai completat formularle, mergi la Sportello Amico din oficiul poştal şi depune toate documentale în plicul deschis. Dacă soliciţi reînnoirea, trebuie sa adaugi şi o copie a permisului de şedere expirat. Deasemenea, trebui să arăţi si paşaportul. În schimb, operatorul de la ghişeu îţi va elibera o chitanţă (ricevuta), care împreună cu permisul expirat va înlocui actualul “cedolino”.

Cât costă permisul de şedere

Dacă vii dintr-o ţară extracomunitară si soliciţi un permis de şedere cu o valabilitatea mai mare de 90 de zile, va trebui să plăteşti prin intermediul unui “bollettino di conto corrente postale” pe care îl găseşti la Sportello Amico din oficiul poştal, suma de € 27,50. La aceştia va trebui sa adaugi un timbru “marca da bollo”, care se cumpară in tabaccherie, de € 14,62 euro. Ulterior, vei plăti operatorului de la ghişeu € 30 atunci cănd vei depune plicul. Deci, suma totală pentru un permis de şedere de peste 90 giorni pentru un străin care vine din tări care nu fac parte din Comunitatea Europeană este de 72.12 euro.

Înmânarea permisului de şedere

Biroul imigratiei “Ufficio Immigrazione” îţi va trimite o scrisoare re comandata în care îţi va fi fixată întâlnirea pentru ultimele proceduri şi pentru înmânarea permisului de şedere electronic. 

Lista Patronatelor cărora te poţi adresa pentru a obţine permisul de şedere

Pentru a cere permisul poţi alege patronatul care se găseşte cel mai aproape de zona în care locuieşti.Aici vei găsi persoane care îţi vor da toate informaţiile referitoare la documente şi la ce trebuie să faci pentru a depune corect cererea.

Reînnoirea permisului de şedere

Dacă eşti deja în Italia şi permisul tău va expira în curând, trebuie să-ţi aminteşti să faci cererea de reînnoire, respectând urmatoarele perioade: 

90 de zile înainte de la prima expirare, pentru permisul valabil 2 ani
60 de zile de la prima expirare pentru permisul valabil 1 an
30 de zile înainte de expirare pentru celelalte cazuri
Valabilitatea permisului de şedere

Valabilitatea este identică cu cea a vizei de intrare: 
Până la 6 luni pentru munca de sezon “lavoro stagionale”
Până la 9 luni pentru munca de sezon care cere acest tip de durată
Până la un an, pentru a frecventa un curs sau un stagiu de formare profesională, evident demonstrând acest lucru 
Până la 2 ani pentru munca autonomă “lavoro autonomo”, subordonată pe timp nedeterminat “lavoro subordinato a tempo indeterminato” sau pentru reîntregirea familiei “ricongiungimenti familiari”. 

Dacă ai sosit în Italia pentru a face o vizită, pentru afaceri, pentru turism sau studiu, pentru o perioadă care nu depăşeşte 3 luni, nu ai nevoie să ceri nici un permis de şedere


Sursa: Ministerul Sănătăţii – Poliţia de Stat 

 

Atasamente